Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2008

2 ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΧΡΥΣΟΥ: Δύο χρόνια ήπιων τόνων, όπου τουλάχιστον έγινε το αυτονόητο αλλά δεν έγινε η υπέρβαση!

Α.-
Ύστερα από αρκετά χρόνια στα οποία ο Δήμος μας δεν μπορούσε να κάνει το αυτονόητο, είτε αυτό είναι να καθαρίζει την πόλη είτε είναι να δίνει την αίσθηση μιας σοβαρής υπηρεσίας στην υπηρεσία του πολίτη, η πρώτη διετία του Α.Χρυσού λήγει με τουλάχιστον θετικό απολογισμό στον τομέα αυτό.
.
Έγινε το αυτονόητο: Όσοι δουλεύουν πληρώνονται (ε, καλά, όχι και όλοι...), η πόλη καθαρίζεται κανονικά (τουλάχιστον όπως και επί Χρονόπουλου), κάποια έργα γίνονται (η πλατεία στο τρίγωνο Εφραιμίδη κυρίως δίνει τον τόνο) και οι προμηθευτές πληρώνονται (με δάνειο βέβαια). Τουλάχιστον ο Δήμος έχει χαρτί και φωτοτυπικά, τα σχολεία έχουν κάποια χρήματα να κινηθούν, οι καθαρίστριες πληρώνονται, οι εργαζόμενοι δεν έχουν πολλούς λόγους να διαμαρτύρονται κλπ. Όσον αφορά στο αυτονόητο αυτός είναι ένας καλός απολογισμός.
.
Για την επόμενη διετία η Διοίκηση πρέπει να προσέξει πολύ να μην της ξεφύγει το οικονομικό ζήτημα και να συνεχίσει τα μικροέργα και τη συντήρηση της πόλης σε καλό επίπεδο. Ο ίδιος ο Δήμαρχος κ. Χρυσός που έχει δείξει δείγματα δημάρχου που πάει στον δημότη, επιφορτίζεται και αυτός με την ευθύνη να κρατήσει την παράταξή του ψηλά σε δημοτικότητα συνεχίζοντας το έργο του μυρμηγκιού ή της μέλισσας, δηλαδή της σπίτι-σπίτι παρουσίας του και της επίλυσης των μικροζητημάτων των πολιτών.
.
Β.-
Σε ό,τι αφορά στο κάτι επί πλέον όμως ο Δήμος πήγε επιεικώς μέτρια.
.
Κάποιες κινήσεις για τους ελεύθερους χώρους δεν έχουν αποδώσει ακόμα και κανείς δεν ξέρει αν θα αποδώσουν τελικά. Το Καστράκι, το Γυψάδικο, ο χώρος Μελετόπουλου, ο χώρος Μελισσανίδη έμειναν ανοιχτά προβλήματα.
.
Και το πιο σπουδαίο από όλα, η Ανάπλαση της Βιομηχανικής Ζώνης πήγε αρκετά χρόνια πίσω. Εν μέρει λόγω απαράδεκτης και ανεξήγητης αδράνειας της διοίκησης και εν μέρει λόγω αντικειμενικών συνθηκών (οι πυρκαγιές του 2007 άλλαξαν πολλά πράγματα) η Ανάπλαση βρέθηκε στο Ψυγείο τη στιγμή ακριβώς που μπορούσε να απογειωθεί. Η καθυστέρηση και τα επικίνδυνα παιχνίδια επί Αραβιάδη είχαν ταλαιπωρήσει το θέμα όμως στο τέλος της περασμένης θητείας η μελέτη ήταν σχεδόν έτοιμη (ήθελε διορθώσεις) και η στήριξη του σχεδίου ισχυρή και καθολική. Όμως η ευκαιρία χάθηκε και το όλο θέμα πήγε πολλά χρόνια πίσω καθώς η μελέτη του Δήμου είναι πλέον άχρηστη και εκείνο που κυριαρχεί είναι η τάση για μητροπολιτικό και ενιαίο πράσινο που δεν είναι επαρκώς θεμελιωμένη.
.
Αυτό καταγράφεται στα αρνητικά της διετίας και είναι κάτι πο η δημοτική αρχή οφείλει να κοιτάξει σοβαρά στην χρονιά που έρχεται αν δεν θέλει να χρεωθεί μια σοβαρή αποτυχία.

Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2008

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΥΠΕΔΑΦΟΥΣ ΣΤΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΑΝΟΙΓΕΙ ΝΕΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΕΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ

.
Η Ερώτηση του Θ.Δρίτσα και του ΣΥΡΡΙΖΑ στη Βουλή σχετικά με το θέμα της τοξικότητας του υπεδάφους των Λιπασμάτων είναι η εκκίνηση μιας σειράςσοβαρών εξελίξεων στο μεγάλο αυτό ζήτημα της Δραπετσώνας αλλά και του ευρύτερου Πειραιά.
.
Στις ανακοινώσεις μας, μπορεί να δει κανείς ότι από τις 13 Νοεμβρίου όταν είχε συνεδριάσει η Παμπειραίκή Επιτροπή είχαμε προαναγγείλει τις εξελίξεις και είχαμε και τότε προβλέψει πως μια τέτοια τροπή των πραγμάτων μπορεί να επανενώσει τις δυνάμεις που κινούνται για το θέμα, καλύπτοντας το ρήγμα που είχε δημιουργηθεί από το καλοκαίρι του 2007 και τις φωτιές που έκαψαν την Ελλάδα και άλλαξαν τα μυαλά αλλά και την αγωνιστική διάθεση πολλών.
.
Είναι μια μοναδική ευκαιρία να μπει μπροστά ο Δήμος σε μια εκστρατεία για τον καθαρισμό του εδάφους και τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου.
Πράσινο σε μια έκταση τουλάχιστον 400 στρεμμάτων, ελεύθερες ακτές, δραστηριότητες πολιτισμού και αναψυχής και αξιοποίηση του χώρου επ' ωφελεία των κατοίκων της πόλης μας και του ευρύτερου Πειραιά πρέπει να είναι το σύνθημα πίσω από το οποίο θα στοιχηθούν οι θεσμικοί και εξωθεσμικοί παράγοντες προκειμένου να ξαναζωντανέψουμε το όνειρο που είχε πέσει σε χειμέρια νάρκη και κινδύνεψε προς σγτιγμήν να χαθεί.

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΣΤΗ ΚΟΚΚΙΝΙΩΤΙΣΑ

.
Πρόσφατα, στα μέσα Δεκεμβρίου, συνεδρίασε η Επιτροπή του Συμβουλίου της Πρώτης Κίνησης και εξέτασε ζητήματα επαναδραστηριοποίησης της Κίνησης και εκτίμησης του πολιτικού σκηνικού.
.
Μεταξύ άλλων εκτιμήθηκε ότι:
- Η Κίνηση θα πρέπει σιγά-σιγά να ενεργοποιηθεί με στόχο να είναι ετοιμοπόλεμη το Φθινόπωρο του 2009 που θα είναι και ο καταλληλότερος πολιτικά χρόνος για την δραστηριοποίησή της.
- Η σημερινή δημοτική αρχή, παρά τις εσωτερικές της πολιτικές δυσκολίες και τη μετριότητα που επιδεικνύει στο θέμα της Ανάπλασης, ωστόσο έχει φέρει ένα θετικό κλίμα στην πόλη μετά τη λαίλαπα των τελευταίων χρόνων.
- Στο θέμα της μονιμοποίησης των αορίστου χρόνου εργαζομένων στις επιχειρήσεις η εμπλοκή του επικεφαλής της ΠΚ και ο διάλογος με την δημοτική αρχή έφερε θετικά προς το παρόν αποτελέσματα
- Στην εκδήλωση που θα κάνει η παράταξη της δημοτικής αρχής στην Κοκινιώτισσα στα τέλη Ιανουαρίου θα μετάσχει και η Πρώτη Κίνηση παίρνοντας σχετικές προσκλήσεις.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΑΠΌ ΤΟΝ Θ.ΔΡΙΤΣΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΥΡΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΥΠΕΔΑΦΟΥΣ ΤΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ

.
ΤΟΞΙΚΗ ΒΟΜΒΑ ΣΤΟ ΥΠΕΔΑΦΟΣ ΤΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ
.
Επικίνδυνα μολυσμένο το έδαφος των «Λιπασμάτων» στη Δραπετσώνα καταγγέλλουν με Ερώτηση που κατέθεσαν σήμερα προς τον Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. ο Θοδωρής Δρίτσας Βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νησιών και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης Βουλευτής Β΄Πειραιά. Πρόκειται για καταγγελία «βόμβα», απέναντι στην οποία το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. καλείται να δώσει σαφείς απαντήσεις αφού το ζήτημα αφορά όχι μόνο την τύχη της συγκεκριμένης έκτασης αλλά και τη δημόσια υγεία της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά.
'
ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων
Θέμα: Επικίνδυνα μολυσμένο το έδαφος των «Λιπασμάτων» στη Δραπετσώνα
'
.
Το εργοστασιακό συγκρότημα της Ανώνυμης Ελληνικής Εταιρείας Λιπασμάτων Δραπετσώνας λειτούργησε από το 1909 μέχρι το 1993. Από το 1993 μέχρι το 2002 διέκοψε σταδιακά τη λειτουργία όλων των μονάδων του. Από το 1996 άρχισε η αποξήλωση του μηχανολογικού του εξοπλισμού. Τον Αύγουστο του 2003 κατεδαφίστηκε στο μεγαλύτερο του μέρος, με εξαίρεση τρία κτίρια τα οποία κρίθηκαν διατηρητέα από το Υπουργείο Πολιτισμού.Το συγκρότημα κατελάμβανε έκταση 245 στρεμμάτων. Είχε μονάδες υαλουργείου, λιπασμάτων, φωσφορικού οξέος, υδροχλωρικού οξέος και θειϊκών αλάτων, γεωργικών φαρμάκων, άνυδρης αμμωνίας και μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Οι μονάδες αυτές στεγάζονταν σε 109 κτίρια έκτασης 146.000 τ.μ.Τα κτίρια κατεδαφίστηκαν κατά το 2003. Το προϊόν των κατεδαφίσεων ετάφη επί τόπου. Πιθανόν μαζί του ετάφη και μέρος του μηχανολογικού εξοπλισμού όπως και υποπροϊόντα ή απόβλητα της παραγωγής των επιμέρους μονάδων.Αυτό που επίσης, είναι βέβαιο – πέρα από τα παραπάνω - είναι ότι το χώμα των Λιπασμάτων Δραπετσώνας είναι ιστορικά ποτισμένο με τον ιδρώτα αλλά και με αίμα των εργατών του Πειραιά και της Δραπετσώνας και των προσφύγων κατοίκων τους.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Αν αξιολογήθηκε η ρύπανση του χώρου και αν πραγματοποιήθηκαν οι απαραίτητοι έλεγχοι σύμφωνα με τις διεθνώς αποδεκτές περιβαλλοντικές μεθόδους (π.χ. δοκιμές τοξικότητας, φυτοδιαθεσιμότητας των ρύπων, σταδιακών εκχυλίσεων, NPP);

2. Αν πραγματοποιήθηκε από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. έλεγχος των δοκιμών και των μετρήσεων;

3. Αν κατατέθηκε στο Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και στη Νομαρχία Πειραιά και αν εγκρίθηκε μελέτη επικινδυνότητας η οποία αφορούσε την υπάρχουσα κατάσταση του χώρου, τις επιπτώσεις της κατεδάφισης και τη διάθεση των προϊόντων της;

4. Αν κατατέθηκε στο Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και στη Νομαρχία Πειραιά και αν εγκρίθηκε περιβαλλοντική μελέτη με το ίδιο αντικείμενο;

5. Που ετάφησαν και με ποια μέθοδο τα υπάρχοντα βιομηχανικά απόβλητα;

6. Που ετάφησαν και με ποια μέθοδο τα προϊόντα των κατεδαφίσεων;

7. Που διατέθηκαν και με ποια μέθοδο τα υπολείμματα του μηχανολογικού εξοπλισμού;

8. Αν εντοπίστηκαν ραδιενεργά υλικά στον εξοπλισμό, τα κτίρια και το υπέδαφος, που διατέθηκαν και με ποια μέθοδο;

9. Αν γνωρίζει το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. τα υλικά από τα οποία αποτελείται το πάχους 1-2 μέτρων και έκτασης 245 στρεμμάτων επιχωμάτωση του εδάφους, το οποίο προέκυψε από τις κατεδαφίσεις και αν σε αυτό υπάρχουν τοξικά απόβλητα;

10. Τέλος, αν έχουν μετρηθεί οι επιπτώσεις στη ρύπανση της ατμόσφαιρας από τη μεταφορά στον αέρα τοξικών ουσιών από το έδαφος λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν κατά καιρούς στην περιοχή και οι ενδεχόμενες επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της Δραπετσώνας, του Κερατσινίου, του Περάματος και της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, που τα εισπνέουν

Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2008

Ο Στέφανος Τζουμάκας προανήγγειλε το τέλος του Δήμου Δραπετσώνας μπροστά στα "άφωνα" μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης της πόλης.

.
Σε σημερινή συγκέντρωση του ΠαΣοΚ που έγινε στο Δημαρχείο Δραπετσώνας, παρουσία 100-120 μελών του ΠαΣοΚ και όλων των τοπικών αρχόντων (Δημάρχου, αντιδημάρχων, επικεφαλής των παρατάξεων, στελεχών κλπ.) κύριος ομιλητής ήταν ο κ. Στέφανος Τζουμάκας. Η ομιλία του κινήθηκε γύρω από τα οικονομικά και διαχειριστικά ζητήματα της χώρας και ανά,μεσα στα άλλα ο κ.Τζουμάκας μίλησε και για την πρόθεση του ΠαΣοΚ να μειώσει τους Δήμους της χώρας από 1000 που είναι σήμερα σε 400, ακολουθώντας στο θέμα αυτό τα χνάρια της Νέας Δημοκρατίας που το ίδιο προσπάθησε να κάνει ονομάζοντάς το διοικητική μεταρρύθμιση αλλά δεν το κατάφερε λόγω της αντίδρασης που βρήκε και που υπολόγισε ότι θα βρει αν συνάχιζε να κινείται στην ίδια κατεύθυνση. Και τα είπε αυτά ο Ομιλητής μπροστά σε πολλά βασικά αυτοδιοικητικά στελέχη του ΠαΣοΚ Δραπετσώνας που έμειναν άφωνα κάνοντας ότι δεν κατάλαβαν τι άκουσαν. Όμως ο Τζουμάκας, προκληθείς από τον υποφαινόμενο, επανέλαβε και έκανε σαφές ότι αυτή την πολιτική θα ακολουθήσει το ΠαΣοΚ και μάλιστα την αποκάλεσε "νέο" σε σχέση με το "παλιό", όπως ο Καραμανλής αποκαλούσε μεταρρυθμίσεις τις ίδιες ιδέες που μέχρι πρόσφατα στήριζε.
.
Το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας ναυάγησε και η μεταρρύθμισή της έπεσε στο κενό. Η Δραπετσώνα τη γλίτωσε. Τώρα ο Τζουμάκας απειλεί ότι θα έρθει το ΠαΣοΚ να κάνει αυτό που δεν μπόρεσε να κάνει η Νέα Δημοκρατία. Δικαίωμά του. Κρίμα όμως που δεν ακούστηκε σθεναρή η αντίδραση του πολιτικού στελεχιακού δυναμικού της πόλης που ήταν παρόν, άκουγε αλλά δεν είχε τίποτε να πει για να απαντήσει στην πρόκληση.

Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2008

Συνεδριάζει η Προσωρινή Επιτροπή της Πρώτης Κίνησης

.
Την Τετάρτη 17/12/08 συνεδριάζει η Επιτροπή της Πρώτης Κίνησης με μια διευρυμένη σύνθεση. Το θέμα είναι οι πολιτικές εξελίξεις και η συζήτηση έχει σαν στόχο τη διαμόρφωση μιας θέσης που θα παρουσιαστεί στο Συμβούλιο της Κίνησης που θα γίνει προσεχώς και μάλλον μέσα στον Ιανουάριο.
.
ΣΗΜ: Η Προσωρινή Επιτροπή έχει προκύψει από το Συμβούλιο της Πρώτης Κίνησης με κάποιες τροποποιήσεις στη σύνθεση που τις επέβαλαν οι ανάγκες και οι εξελίξεις. Συνεδριάζει για να συζητά θέματα που εισηγείται στο Συμβούλιο ή στην Ολομέλεια ο επικεφαλής της κίνησης και ασχολείται με θέματα πρακτικής φύσης όταν ανακύπτουν τέτοια.

Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2008

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΙ ΚΑΤΑΔΙΚΕΣ

Ενδέχεται να εξελιχθεί σε σοβαρό πρόβλημα, ένα δευτερεύον "πλημμέλημα" της περασμένης τετραετίας που δεν αντιμετωπίστηκε σωστά και προκάλεσε καταδίκες στο πενταμελές εφετείο.
.
Η καταδίκη των 7 μελών του ΚΕΠΚΥ από το Τριμελές Εφετείο για "παράβαση καθήκοντος" είναι πιθανό να λήξει με μια αθωωτική απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, είναι όμως εξίσου ή και περισσότερο πιθανό να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα στη Διοίκηση τους προσεχείς μήνες. Το πρόβλημα θα βρίσκεται στο ενδεχόμενο να τεθούν σε αργία ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιάννης Τσιλάβης και ο Αντιδήμαρχος κ. Κώστας Πεταβρατζής.
Είτε ο Περιφερειάρχης κινηθεί με βάση τον νέο Δημοτικό Κώδικα και θέσει τα δυο αυτά μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου σε αργία μετά την πρωτόδικη καταδίκη τους μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στο πενταμελές εφτείο, είτε το νέο δικαστήριο διατηρήσει εν μέρει τις ποινές (και πιο "επικίνδυνοι" να παραμείνουν με ποινή είναι ακριβώς οι δύο παραπάνω ως Πρόεδρος του ΚΕΠΚΥ τότε ο κ. Τσιλάβης και ως εισηγητής της τότε απόφασης για την οποία προέκυψε η καταδίκη ο κ. Πεταβρατζής) και στις δύο περιπτώσεις θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα διοικητικό και πολιτικό. Το διοικητικό θα είναι πολύ σοβαρό καθώς και οι δυο είναι έμπειρα στελέχη της διοίκησης (και δεν έχει πολλά τέτοια σήμερα η πλειοψηφία) και το πολιτικό θα είναι επίσης σοβαρό λόγω της εκμετάλλευσής του από την αντιπολίτευση.