Σάββατο 12 Απριλίου 2008

ΔΙΑΚΟΠΗΚΕ Η ΗΜΕΡΙΔΑ - ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ Γ.ΤΣΙΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ

.
Έληξε άδοξα και πρόωρα, πριν καλά-καλά αρχίσει, η Ημερίδα που διοργάνωσε σήμερα το πρωί (Σαββάτο 12-4-2008)ο Δήμος Δραπετσώνας για την Ανάπλαση της Βιομηχανικής Ζώνης
.
Η εκδήλωση είχε οργανωτική αποτυχία καθώς δεν προσήλθαν φορείς που θα την έκαναν αξιόπιστη [Κυβέρνηση, ΟΛΠ, Εθνική Τράπεζα, Κόμματα] και ήρθαν μόνο Κινήσεις που αντιτίθενται στα σχέδιά της. Ακόμη και το Γραφείο που θα παρουσίαζε τη Μελέτη δεν προσήλθε.
Τελικά, και μετά από κάποιες αντεγκλήσεις με το Προεδρείο και τον Δήμαρχο, άρχισαν συμπλοκές ανάμεσα σε μέλη της Πρωτοβουλίας για Ενιαίο Άλσος και υποστηρικτών της Δημοτικής Αρχής και μέσα στον αναβρασμό ανακοινώθηκε η αναβολή της Ημερίδας για ευθετότερο χρόνο.

ΣΧΟΛΙΑ Γ.ΤΣΙΡΙΔΗ, επικεφαλής της ΠΡΩΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ:
.
Με τις συνθήκες που επικράτησαν και το όλο ΠΟΛΙΤΙΚΟ κλίμα που έχει διαμορφωθεί, η Ανάπλαση κινδυνεύει να πάει πίσω 10 χρόνια.
Η Δημοτική Αρχή αδράνησε πάνω από 1 τουλάχιστον χρόνο [από τον Ιανουάριο-Μάρτιο του 2007 που έπρεπε να έχει λήξει το θέμα ως Δήμος] και τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με φορείς που τότε ήταν μαζί της. Από τις αρχές του 2007 μέχρι σήμερα προοδευτικά έχουν αλλάξει θέση από ΕΥΝΟΪΚΗ προς την Ανάπλαση σε ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΗ ή ΚΑΘΑΡΑ ΑΡΝΗΤΙΚΗ οι εξής:
-Το ΚΚΕ
-Ο ΣΥΡΙΖΑ
-Το επίσημο ΠαΣοΚ [Νομαρχία και κεντρικό Πασοκ, όχι το τοπικό]
-Η Παμπειραϊκή Επιτροπή
-Κάποιες δημοτικές κινήσεις και παρατάξεις

Όλοι οι παραπάνω είχαν δεχτεί το σχέδιο της Ανάπλασης και θα ήταν με το μέρος της Δημοτικής Αρχής αν την έβλεπαν ΝΑ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΚΑΝΕΙ, ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΑ και να δείχνει διατεθειμένη ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙ σε ενδεχόμενες κυβερνητικές κινήσεις που θα οδηγούσαν σε τσιμεντοποίηση. Και όλους αυτούς προοδευτικά τους έχασε και τους έχει τώρα είτε επιφυλακτικούς είτε απέναντί της.

Τι έφταιξε;
Κάτι οι τρομερές και χωρίς λόγο καθυστερήσεις, κάτι η αργοπορία της να αντιληφθεί το εκάστοτε πρόβλημα [όπως π.χ. η λαθροχειρία με τους συντελεστές κλπ.] κάτι η εμφανής απέχθειά της στις συνεργασίες, κάτι η διστακτικότητά της να προχωρήσει ΜΑΖΙ με τους φορείς, κάτι η διαφαινόμενη τάση της να δέχεται και αιτήματα που δεν είχαν καν υποβληθεί σαν να ήταν δικές της επιθυμίες [π.χ. διατηρητέα σαν εισφορά σε γη], όλα αυτά δημιούργησαν σιγά-σιγά αντιπάλους και η ίδια οδήγησε τους συμμάχους της σε επιφυλακτική στάση απέναντί της. Ήρθαν και οι πολιτικές αποφάσεις και έδεσε το πράγμα. Αποφάσεις βέβαια που προκλήθηκαν από ένα αναμφισβήτητα υπαρκτό κλίμα στην Κοινωνία πως η Περιβαλλοντική κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο και χρειάζονται πλέον ριζικά μέτρα για πράσινο και ελεύθερους χώρους.
.
ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ: Προσωπικά εγώ ο υπογράφων έχω να αναφέρω δυο πολύ απλά παραδείγματα του πόσο μακριά από κάθε σκέψη ειλικρινούς και εποικοδομητικής συνεργασίας είναι η Δημοτική Αρχή:
1) Από τον Νοέμβριο του 2007 έκανα στη Δημοτική Αρχή δύο προτάσεις [γραπτές με αρ.πρωτοκόλλου 14672/2007], μία για ανάδειξη του Μνημείου Θεμιστοκλή μέσα στο χώρο των Λιπασμάτων και μία για Χρηματοδότηση [δωρεάν] του έργου από τις επιχειρήσεις της περιοχής ανάπλασης [ΑΓΕΤ, Λιπάσματα, ΜΟΜΠΙΛ, ΒΡ].
Η ενέργεια αυτή στόχευε στο να μπούμε μέσα στην περιοχή Ανάπλασης με ένα έργο που είχε χαρακτηριστικά ιστορίας, αρχαιολογίας, ανάπλασης, και θα ήταν δημοφιλές γιατί αξιοποιούσε χώρους, έφτιαχνε περιπάτους, βόλευε ακόμα και τον ΟΛΠ αλλά πολύ περισσότερο την πόλη μας. Και ήταν μια ενέργεια που ΕΒΑΖΕ τον Δήμο ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ, δημιουργούσε ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΑ και ήταν μια ΖΩΝΤΑΝΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στην περιοχή.
Άκουσα κάποιες θετικές κρίσεις για τη σκέψη μου και πέραν τούτου ΟΥΔΕΝ.
Μου φαίνεται ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ αλλά η Δημοτική Αρχή ΕΘΑΨΕ το θέμα και δεν το έφερε καν στο Δημοτικό Συμβούλιο όπως είχε εξ άλλου ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ να κάνει. Η πρότασή μου ήταν προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και περιείχε ΕΤΟΙΜΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ [σχέδια] που δεν χρειαζόταν τίποτε άλλο από το να μπουν σαν θέματα ημερήσιας διάταξης και να ψηφιστούν. Όμως το έχουν ΑΠΟΣΙΩΠΗΣΕΙ και δεν έχουν κάνει ΤΙΠΟΤΑ παρά τις κατά καιρούς οχλήσεις μου. Είναι αυτό δείγμα εποικοδομητικής σχέσης; Τη στιγμή μάλιστα που δεν ζητάω κάτι για μένα αλλά για την Πόλη και που θα έχει ΘΕΤΙΚΟ αντίκτυπο πάνω στην ίδια τη δημοτική αρχή..... ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ αλλά ΑΛΗΘΙΝΟ!!!
2) Τον Ιανουάριο του 2008 πρότεινα [και πάλι γραπτά με αρ. πρωτοκόλου!] να διοργανώσει ο Δήμος Ημερίδα για την Ανάπλαση. Ο Δήμος πραγματικά διοργάνωσε μια τέτοια ημερίδα μερικούς μήνες μετά αλλά δεν αναφέρθηκε καν στην δική μου πρόταση και, ΚΥΡΙΩΣ, όταν θέλησε να φτιάξει Οργανωτική Επιτροπή ΔΕΝ ΣΚΕΦΤΗΚΕ να προτείνει εμένα. Όχι πως είχα καμιά όρεξη να βρεθώ σε οργανωτικές επιτροπές αλλά δεν σκέφτηκαν ότι εγώ είχα προτείνει 2 μήνες πριν από αυτούς Ημερίδα και πως γι αυτό τον λόγο θα έπρεπε να μου προτείνουν να είμαι μέλος [ένας από τους πέντε δέκα κλπ.] της οργανωτικής επιτροπής;

ΤΕΛΕΙΩΣΕ Η ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ
.
Επανερχόμενος και πάλι στο θέμα, πιστεύω πως πέρα από αυτά, και το χειρότερο από όλα για την πόλη και την Διοίκηση, είναι πως η Κυβέρνηση ΚΑΤΑΝΟΗΣΕ πλήρως πως δεν έχει απέναντί της αξιόλογο αντίπαλο και προχωρά πλέον ΜΟΝΗ της σε ρυθμίσεις τόσο ΣΚΛΗΡΕΣ που θα αναγκάσουν και την ίδια τη Δημοτική Αρχή πολύ σύντομα να βρεθεί αντιμέτωπη και να υποστηρίζει αυτά που σήμερα φαίνεται να της προκαλούν αλλεργία.
Όταν η Κυβέρνηση θα ανοίξει τα χαρτιά της και φτιάξει ΕΙΔΙΚΟ ΝΟΜΟ για μητροπολιτική παρέμβαση στην περιοχή, τότε η Δημοτική Αρχή θα ξυπνήσει και θα αντιδράσει υποχρεωτικά, γιατί αυτά που θα προβλέπονται από τον ειδικό νόμο θα ξεπερνούν κάθε πλαίσιο. Και η Κυβέρνηση θα προχωρήσει ΑΓΝΟΩΝΤΑΣ τον Δήμο γιατί έχει πάρει χαμπάρι ότι από τον Δήμο δεν έχει τίποτα να φοβηθεί. Αντίπαλός της είναι οι αριστερές κινήσεις και τα κόμματα και οι κινήσεις Πολιτών και μάλλον το ΠαΣοΚ. Τη Νομαρχία θα την φοβηθεί γιατί ο Μίχας φωνάζει και απειλεί αλλά από τον Δήμο η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν θα νιώσει καμιά πίεση αλλά θα περιμένει από αυτόν να παίξει απλά τον ρόλο του αμορτισέρ. Όταν ο Δήμος το καταλάβει βέβαια θα αντιδράσει αλλά όπως πάντα με τραγική καθυστέρηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: