Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2008

Να.διοργανωθεί ΗΜΕΡΙΔΑ για την ΑΝΑΠΛΑΣΗ ώστε να συζητηθούν ΟΛΕΣ οι απόψεις

.
Η παρακάτω επιστολή στάλθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Δραπετσώνας

ΘΕΜΑ: Ανάπλαση της Βιομηχανικής Ζώνης, Στρατηγική του Δήμου
Διοργάνωση Ημερίδας για το θέμα


Κύριε Δήμαρχε,
Κυρίες, Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,


Πιστεύω πως σε όλους τους πολιτικούς και κοινωνικούς χώρους υπάρχει τον τελευταίο καιρό έντονος προβληματισμός σχετικά με την αστική εξέλιξη και ανάπτυξη και τις οικολογικές συνέπειες των ενεργειών μας σε σχέση με το περιβάλλον. Οι πυρκαγιές του καλοκαιριού που συμπλήρωσαν την καταστροφή της Πεντέλης και κατέστρεψαν την Πάρνηθα και μεγάλο μέρος του Υμηττού, η εν συνεχεία καταστροφή μεγάλου μέρους της χλωρίδας της πατρίδας μας, οι παγκόσμιες κλιματικές αλλαγές των οποίων τις πρώτες συνέπειες ήδη βιώνουμε και η συνεχιζόμενη καταστροφή του αστικού περιβάλλοντος στο λεκανοπέδιο, προβάλουν πιο έντονα την ανάγκη να αποκτήσουν οι πόλεις μας περισσότερο πράσινο και να καλύπτουμε τη γη με όλο και λιγότερο τσιμέντο.

Στα πλαίσια αυτά το μέλλον της βιομηχανικής ζώνης της περιοχής Δραπετσώνας-Κερατσινίου πρέπει να κοιταχτεί εκ νέου είτε για την επιβεβαίωση είτε για τη διόρθωση της μέχρι σήμερα πορείας μας.
- Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι προτάσεις τις οποίες υπερασπίζεται μέχρι σήμερα ο Δήμος έχουν διαμορφωθεί το 1991-92, τον καρό δηλαδή που η περιοχή αυτή ανήκε σε ιδιώτες όπως ο Μποδοσάκης και ο Τσάτσος και οι όποιες προτάσεις γίνονταν τότε έπρεπε να δίνουν κίνητρα σε αυτούς τους ιδιώτες για καλύτερη αξιοποίηση της περιουσίας τους με τρόπο που η αλλαγή και την πόλη θα ευνοούσε αλλά και ευδιάκριτα κέρδη σε αυτούς θα προσπόριζε.
- Οι αποφάσεις του Οργανισμού της Αθήνας του 1996 λήφθηκαν με βάση τις προτάσεις του Δήμου όπως είχαν διατυπωθεί στη Μελέτη της ΑΝΔΗΠ και προέβλεπαν συντελεστή δόμησης 0.4 και εισφορά σε γη του 50% της έκτασης. Από τότε έγιναν προσπάθειες από τις κατά καιρούς κυβερνήσεις [του ΠαΣοΚ το 2003 και της ΝΔ στη συνέχεια] για να χειροτερέψουν αυτοί οι όροι με καθορισμό μεγαλύτερων ακόμη Συντελεστών Δόμησης και περιορισμό του πρασίνου.
- Η Παμπειραϊκή Επιτροπή για την Ανάπλαση δέχτηκε τις ρυθμίσεις του 1997 σαν μια βάση για κοινή δράση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι αυτές οι ρυθμίσεις θα εξασφαλίζουν τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου και πλήρη απελευθέρωση των ακτών, πράγμα που γίνεται αμφιλεγόμενο με τον τρόπο που πάει να ολοκληρωθεί η μελέτη του Δήμου.
Η κατάσταση σήμερα έχει ως εξής:
* Η κυβέρνηση δια του ΟΛΠ και του ΥΕΝ επιδιώκει αξιοποίηση του χώρου προς όφελος του λιμανιού. Η Εθνική Τράπεζα ζητά ΣΔ 0.6 κατά μέσο όρο που σημαίνει οικοδόμηση σχεδόν κοντά στο 1.8 στην οικοδομήσιμη επιφάνεια δηλαδή πλήρη τσιμεντοποίηση της περιοχής.
* Η Δημοτική Αρχή που τείνει να δεχτεί τις ρυθμίσεις του 1997 [ΣΔ 0.4 και εισφορά 60%] επιμένει να δέχεται την ένταξη των διατηρητέων στην εισφορά σε γη με αποτέλεσμα να χάνονται για την πόλη 24 στρέμματα πρασίνου και να χαρίζονται 17.000 τ.μ. κτισμένου χώρου στην Εθνική Τράπεζα.
* Οι κοινωνικοί φορείς προβάλουν το αίτημα για περισσότερο πράσινο ξεκινώντας από το απόλυτο πάρκο που προβάλουν εξωκοινοβουλευτικές ομάδες, το πάρκο με πολιτιστικές και ψυχαγωγικές και μόνο δραστηριότητες που προβάλουν τα κόμματα της Αριστεράς [από πέρσι το ΚΚΕ και από καιρό επίσης και ο Συνασπισμός] ενώ στον χορό μπήκε και η Νομαρχία που δηλώνει πως αντιτάσσεται στην τσιμεντοποίηση και θέλει μητροπολιτικό πάρκο. Η Παμπειραϊκή Επιτροπή προβάλει επίσης το Μητροπολιτικό Πάρκο σαν στόχο της.
* Σε όλες τις παρατάξεις υπάρχει προβληματισμός σχετικά με την πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε.

Με βάση το παραπάνω σκηνικό και τη σοβαρότητα του θέματος και πριν δημιουργηθούν τετελεσμένα που θα διχάσουν τον λαό και τις κοινωνικές δυνάμεις που τον εκπροσωπούν, νομίζω πως είναι αναγκαίο να γίνει μια ζύμωση και μια ανταλλαγή απόψεων που θα διαμορφώσει το αναγκαίο κλίμα συναίνεσης και θα μπολιάσει όλους με καινούριες ιδέες και καθαρότερες σκέψεις.

*** Με δεδομένο ότι η τελική κρίση ανήκει στη Δραπετσώνα και τους φορείς της και ότι η όποια τελική απόφαση για το θέμα θα είναι απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης μας, και
*** Με ζητούμενο επίσης ότι το Δημοτικό μας Συμβούλιο δεν πρέπει να αφεθεί να γίνει ουραγός και ακόλουθος των εξελίξεων αλλά να έχει αυτό την απόλυτη πρωτοβουλία πάνω στο θέμα
Προτείνω:
· Να οργανωθεί μια Ημερίδα [ή και διημερίδα αν χρειαστεί] με οργανωτή τον Δήμο Δραπετσώνας ή την Επιτροπή Ανάπλασης και με θέμα την «Ανάπλαση της Βιομηχανικής Ζώνης Δραπετσώνας-Κερατσινίου» μέσα στο β’ δεκαπενθήμερο του Μαρτίου του 2008. Νομίζω πως 2 μήνες είναι αρκετοί για να ληφθεί η απόφαση και να οργανωθεί σωστά η εκδήλωση. Πάντως η Ημερίδα-Διημερίδα πρέπει να διεξαχθεί πριν από την έγκριση της μελέτης του γραφείου Κλουτσινιώτη.
· Στην Ημερίδα να κληθούν και να καταθέσουν απόψεις όλοι οι φορείς, Περιφέρεια, Νομαρχία, ΥΠΕΧΩΔΕ, ΥΕΝ, ΟΡΣΑ, Δήμοι Δραπετσώνας, Κερατσινίου, Πειραιά [και ενδεχομένως Πέραμα- Νίκαια- Κορυδαλλός], Βουλευτές, Κόμματα, τοπικές παρατάξεις, κοινωνικοί φορείς και κινήματα πολιτών κλπ. Όλοι θα πρέπει να καταθέσουν τις απόψεις τους και να μετάσχουν σε ένα ελεύθερο διάλογο ώστε να διατυπωθούν οι προτάσεις, να ζυμωθούν απόψεις, να διαμορφωθεί ένα πολιτικό κλίμα και να ακουστούν οι δυσκολίες και τα πλεονεκτήματα της κάθε πρότασης.
· Μετά από αυτά, θα μπορεί η Επιτροπή Ανάπλασης να γνωμοδοτήσει και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου να αποφανθεί οριστικά για το τι μέλει γενέσθαι για τον χώρο αυτό που είναι η ελπίδα και το μέλλον μας. Ας σημειωθεί ότι οι δύο προηγηθείσες Ημερίδες για το θέμα [το 1996 και το 2000] απέδωσαν ικανοποιητικά για την εποχή τους αποτελέσματα.

Με εκτίμηση

Γ.ΤΣΙΡΙΔΗΣ

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλό, προχώρα το!

Ανώνυμος είπε...

καλό ακούγετε.
Προχώρα το να δούμε τι θα γίνει.

Γιώργος Τσιρίδης είπε...

Αύριο θα πρωτοκολλθεί στον Δήμο

Γιώργος Τσιρίδης είπε...

Η επιστολή πρωτοκολλήθηκε στον Δήμο Δραπετσώνας χτες Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2008

Ανώνυμος είπε...

Σήμερα Τρίτη έχει δημοτικό συμβούλιο. Θα μοιραστεί η επιστολή, θα συζητηθεί;