Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Ηετιώνεια, η ονομασία της περιοχής της Δραπετσώνας (από κείμενο του Θουκυδίδη)


Στο μπλογκ Γ.Τσιρίδης ανέβασα το παρακάτω κείμενο που αποτελεί και ένα από τα κεφάλαια της Ιστορίας της Δραπετσώνας με τον τίτλο "Από τον Πόντο στον Πειραιά, ... εδώ στη Δραπετσώνα"
Για να μαθαίνουν οι νεώτεροι αλλά και οι παλαιότεροι που δεν έτυχε ποτά κανείς να τους πει ή να διαβάσουν κάτι σχετικό.
Το όνομα της περιοχής ήταν Ηετιώνεια λοιπόν (και ειδικότερα "ΤΡΑΠΕΖΩΝ" επειδή ήταν γεμάτος "Τράπεζες", δηλαδή ταφόπλακες ηρώων που θάβονταν ακριβώς έξω απότα τείχη)

  • ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΟΥΚΥΔΙΔΗ:
  •  
  • Κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου (431-404 πΧ) οι Αθηναίοι κατέκτησαν περιφανείς νίκες, υπέστησαν όμως και κάποιες συμφορές, η μεγαλύτερη των οποίων ήταν η Σικελική Εκστρατεία. Ήταν ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο του Αλκιβιάδη, τον οποίο όμως οι εχθροί του κατάφεραν να καταδικάσουν (κατηγορώντας τον για δήθεν βεβήλωση των «Ερμών Κεφαλών») όταν πια αυτός είχε ξεκινήσει με τον στόλο για τη Σικελία και του στέρησαν την αρχηγία εν πλω. Η εκστρατεία, χωρίς πλέον τον Αλκιβιάδη οδήγησε τον αθηναϊκό στόλο και στρατό σε μια τέλεια καταστροφή.
  • Την εξουσία τότε πήραν στην Αθήνα οι ολιγαρχικοί με πραξικόπημα στο οποίο όμως αντέδρασε ο εναπομείνας στόλος που βρισκόταν στη Σάμο. Αρχηγός του στόλου έγινε ο Αλκιβιάδης, καθώς τον αποδέχτηκαν με τιμές οι Αθηναίοι που αποτελούσαν τα πληρώματα και τους στρατιώτες και του ζήτησαν να αποκαταστήσει τη δημοκρατία στην Αθήνα.
  • Ο Αλκιβιάδης πραγματικά άρχισε τις ετοιμασίες για να εκστρατεύσει στην Αθήνα για να επαναφέρει στην εξουσία τους δημοκρατικούς. Οι ολιγαρχικοί ανησυχούντες αποφάσισαν να οχυρώσουν την Ηετιώνεια, την σημερινή Δραπετσώνα, ενισχύοντας τα τείχη της Ηετιώνειας Πύλης. Περιγράφει τα γεγονότα ο Θουκυδίδης ως εξής: (ΘΟΥΚ. Θ 89-90 σε μετάφραση Α.Βλάχου))
  •  
  • «είχαν αρχίσει να κτίζουν ένα οχυρό στην τοποθεσία που ονομάζεται Ηετιώνεια. Βλέποντας ότι οι πρέσβεις τους είχαν γυρίσει από τη Σάμο και ότι, όχι μόνον ο λαός αλλά και πολλοί δικοί τους, που ως τότε τους ήταν πιστοί, μεταστρέφονταν, ανέπτυξαν μεγάλη δραστηριότητα…..
  • Η Ηετιώνεια είναι χερσόνησος του Πειραιά κοντά στην είσοδό του. Την οχύρωναν κατά τέτοιο τρόπο ώστε μαζί με το τείχος που υπήρχε προς τη στεριά να μπορεί ολιγάριθμη φρουρά να ελέγχει την είσοδο….»
  •  
  • Η Δραπετσώνα λοιπόν ήταν η χερσόνησος κοντά στο κεντρικό λιμάνι του Πειραιά που φιλοξενούσε την Ηετιώνεια Πύλη και η ίδια ονομαζόταν Ηετιώνεια. Αποτελούσε τμήμα του Δήμου των Πειραιωτών και η τοποθεσία της μαζί με τα οχυρά της την είχαν επιβάλει σαν σημαντικό τμήμα της οχύρωσης του Πειραιά και της προστασίας της Αθήνας ολόκληρης από εισβολείς που θα απειλούσαν την πόλη από θαλάσσης και θα αποβιβάζονταν στη στεριά. Και η πρώτη αναφορά της σε ιστορικό κείμενο είναι ακριβώς η παραπάνω αναφορά του μεγάλου ιστορικού, του Θουκυδίδη
 
Η Ηετιώνεια αποτελούσε μέρος του Πειραιά. Ο Πειραιάς (Πειραϊκή, Δραπετσώνα και Ζέα) μαζί με άλλες τρεις "κώμες", την Ξυπετή (Νίκαια, Καμίνια), το Φάληρο (Παλαιό Φάληρο) και τους Θυμητάδες (Κερατσίνι) αποτελούσαν το ΤΕΤΡΑΚΩΜΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ που ήταν η ονομασία του ευρύτερου Πειραιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: