Διάβασα στο μπλογκ του Μανώλη ένα ... "ανέκδοτο" για τους σχολικούς φύλακες.
Επειδή αυτό το ανέκδοτο δείχνει πεντακάθαρα τη φαυτλότητα του ελληνικού κράτους αλλά και την άρνησή του να επιδιορθωθεί έστω και λίγο, θα αντιγράψω το ανέκδοτο και θα το σχολιάσω
Η ανάρτηση του Μανώλη είναι σημερινή και λέει τα εξής:
Ακούστε ένα ανέκδοτο...
...το έλεγε φίλος πριν λίγη ώρα και θέλω να το μοιραστώ μαζί σας πριν το ξεχάσω.
Όπως ξεχνάμε τόσα και τόσα μυρωδικά που σε αδιευκρίνιστες μικροποσότητες ανακατεύονται στο τσουκάλι της κοινωνικότητας μας, κάνοντας την συνείδηση μας σούπα.
Είναι ένας σχολικός φύλακας.
Η εργασία αυτού του ανθρώπου είναι να προσέχει το σχολικό κτίριο από τις 2 το μεσημέρι ως τις 10 το βράδυ. Κάθεται μέσα στο κτίριο, στο γραφείο των δασκάλων και βλέπει τηλεόραση. Οι πόρτες του κτιρίου είναι κλειδωμένες και ο συναγερμός –παγίδες- ενεργοποιημένος. Οποιοσδήποτε προσπαθήσει να παραβιάσει το κτίριο, ο συναγερμός θα ειδοποιήσει την αστυνομία και την εταιρεία φύλαξης.
Ο φύλακας, δεν ανήκει σε κάποια ειδική δημόσια ή ιδιωτική επιχείρηση. Είναι εργάτης στο Δήμο, και για την απογευματινή απασχόληση του παίρνει κάποιες υπερωρίες.
Όχι από τις υπερωρίες που ξέρουμε, δηλαδή αντί να σχολάσεις από την δουλειά σου στις 3, σχολάς στις 10, άρα δούλεψες υπερωριακά 7 ώρες. Όχι τέτοια σύνθετα πράγματα.
Απλά. Αντί να πας στη δουλειά σου στις 7 το πρωί, πας στις 2 το μεσημέρι, αλλά επειδή σου χαλά την μέρα αυτό το ωράριο, παίρνεις επί πλέον κάποιες ώρες με την μορφή υπερωριών.
Όπως είναι λοιπόν αραχτός ο φύλακας στην τηλεόραση και αναμετρά τα πασίγνωστα εργασιακά πλεονεκτήματα των δασκάλων, σκάει στα γέλια.
Γιατί αυτός με το επιστημονικά μελετημένο επίδομα των υπερωριών μπορεί να φτάσει στα 1.500 με 1.600 ευρώ, ενώ ο δάσκαλος με την επιστημονική κατάρτιση μένει στα 1.000 με 1.100
Έτσι απότομα τέλειωσε το ανέκδοτο και μένα με έπιασε νευρικό γέλιο.
Φανταστικό.
Από τα πιο έξυπνα που έχω ακούσει τελευταία, γι αυτό το μοιράζομαι μαζί σας.
Για να ‘μαι ειλικρινής, δεν γέλασαν όλοι.
Άλλος άρχισε να βρίζει κι άλλος έδειξε αηδία.
Αυτό όμως σε καμιά περίπτωση δεν μειώνει το φίνο πνεύμα της ενέργειας που κρύβει το ανέκδοτο.
Το δικό μου σχόλιο:
Αν διορθώσουμε λίγο τα νούμερα χωρίς να αλλάζει η ουσία, αυτή είναι η πραγματικότητα.
Οι σχολικοί φύλακες επιδοτήθηκαν από την ΕΕ ΟΧΙ ΣΑΝ ΕΡΓΑΣΙΑ (γι αυτό και δεν είχαν ένσημα) αλλά ΣΑΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ώστε κάποιοι να μάθουν τη δουλειά και ΑΝ η κοινωνία την ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ αυτή τη δουλειά τότε να υπάρχουν εξειδικευμένα επιμορφωμένα άτομα ώστε η κοινωνία να τα πληρώνει και να της προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Το ίδιο έγινε και με κάποιους σχολικούς τροχονόμους, κάποια προγράμματα όπως το βοήθεια στο σπίτι (μόνο που εκεί μπαίνανε και ένσημα, δηλαδή ήταν εργασία).
Ο ΦΑΥΛΟΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ σε συνδυασμό με τον ΦΑΥΛΟ αντίστοιχο Πασοκο (νομίζω ήταν ο Ρέππας) όταν μονιμοποιήθηκαν οι συμβασιούχοι το 2005 ενέταξαν στους δικαιούχους μονιμοποίησης και τους σχολικούς φύλακες. ΧΩΡΙΣ ούτε καν ένσημα αλλά με σοβαρές (κατά Παυλόπουλο) κινητοποιήσεις.
Και αφού μονιμοποιήθηκαν παρέμειναν σχολικοί φύλακες με την μη δουλειά που είχαν ως τότε. Ενώ είναι όλοι ΔΕ (με απολυτήριο λυκείου) και μπορούν να γίνουν επιστάτες στα σχολεία, δηλαδή να είναι χρήσιμοι και σε ένα τομέα που τα σχολεία πονάνε!
ΦΑΥΛΟ και γελοίο κράτος, τι άλλο από Ανέκδοτα μπορούν να είναι οι πράξεις του!
Συζήτησα το θέμα με τον αντιδήμαρχο παιδείας του δήμου μας κ. Πέτρο Καψοκόλη. Του είπα ότι χρειάζονται επιστάτες και όχι φύλακες. Μου είπε ότι η δική τους εκτίμηση (της διοίκησης) είναι ότι οι φύλακες χρειάζονται. Πιστεύω ότι κάνει λάθος αλλά έδειξε να το πιστεύει, να έχει σκεφτεί ή συζητήσει πάνω σε αυτό. Οπότε δεν αλλάζει εύκολα γνώμη.
Φυσικά έχει λάθος! Αυτό είναι αναμφισβήτητο αλλά (ποιος ξέρει πως) η διοίκηση τώρα έχει δυστυχώς διαμορφωμένη γνώμη. Ελπίζω να το αντιληφθούν το λάθος σύντομα και να κάνουν κάτι προς τη σωστή κατεύθυνση. Επιστάτες χρειάζονται στα σχολεία και όχι φύλακες οι οποίοι μπορούν κάλλιστα να αντικατασταθούν με ένα συναγερμό συνδεδεμένο με την αστυνομία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου