Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

Προβλήματα και Πλεονεκτήματα της σημερινής Δραπετσώνας

.
Η Δραπετσώνα είναι πλέον μια πόλη που δεν υστερεί σε τίποτα από τις άλλες συνοικίες και δήμους του λεκανοπεδίου και της Ελλάδας ολόκληρης. Έχει τα ίδια με τους άλλους πλεονεκτήματα και κουβαλά τα ίδια επίσης μειονεκτήματα.

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Υπερβολική δόμηση: Ο συντελεστής δόμησης είναι σε ολόκληρη την πόλη 2,6 ενώ πρόσφατα επεβλήθη μείωση στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου που είχε σ.δ. 3,6 και 3.0 ώστε όλη η πόλη να έχει σ.δ. 2,6. Επίσης πρόσφατα τέθηκε περιορισμός 16 μ. καθ’ ύψος.
Αγχώδης ζωή: Είτε λόγω της κρίσης που είναι βέβαια προσωρινή, είτε λόγω γενικότερων εξελίξεων που αφορούν στο επίπεδο τεχνολογίας, στην παγκοσμιοποίηση κλπ. η ζωή μπορεί να είναι πιο εύκολα από εκείνη των πρώτων οικιστών, είναι όμως πιο σύνθετη και πιο αγχώδης. Τράπεζες ξεπηδούν μαζί, καταστήματα σύγχρονων τεχνολογιών, πολυκατοικίες μοντέρνες αλλά και καταστήματα σύγχρονα δίνουν στη Δραπετσώνα την όψη που έχουν όλες σχεδόν οι περιοχές της Αθήνας και του Πειραιά.
Χαμηλά εισοδήματα: Το εισόδημα τν κατοίκων της πόλης είναι κατά μέσο όρο αρκετά χαμηλότερο από όλες τις άλλες περιοχές του λεκανοπεδίου (πλην ίσως του Περάματος) κι αυτό είναι ένα πρόβλημα που θα λυθεί μόνο με την άνοδο των αξιών γης και τη δημιουργία αναπτυξιακού κλίματος χάρη στην ανάπλαση της βιομηχανικής ζώνης
Έλλειψη πρασίνου: Είναι το γνωστό πρόβλημα για ολόκληρη την Αθήνα και ακόμα περισσότερο για τον Πειραιά. Ωστόσο η Δραπετσώνα μπορεί να γίνει πνεύμονας πρασίνου με 30-40% της έκτασής της πράσινο αν η ανάπλαση προχωρήσει προς την κατεύθυνση του μητροπολιτικού ενιαίου πάρκου

ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
 
Εκείνο όμως που διαφοροποιεί τη Δραπετσώνα και της δίνει ξεχωριστές προοπτικές, είναι η Ανάπλαση της Βιομηχανικής Ζώνης. Το μητροπολιτικό πράσινο και η σε λογικά πλαίσια αξιοποίηση των δυνατοτήτων που υπάρχουν ώστε να αναπτυχθεί και η υπόλοιπη Δραπετσώνα, αποτελούν ουσιαστικά την μοναδική ελπίδα του ευρύτερου Πειραιά για μια ανάσα. Από την άποψη αυτή η Δραπετσώνα είναι τυχερή και χρωστά την τύχη της στη Γεωγραφία της αλλά και στο Ανθρώπινο Δυναμικό της. Το φορτισμένο θετικά όνομά της, ως λαϊκής αυθεντικής συνοικίας, μπορεί επίσης να παίξει τον ρόλο του σε μια προσπάθεια ανάδειξης της πόλης ως κέντρου πολιτισμού και αναψυχής.
Αυτά τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα πρέπει να προσέξει ώστε να μην τα απολέσει αλλά αντίθετα να τα θέσει στην υπηρεσία της πόλης και των κατοίκων της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: