Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Από τα δημοτικά τέλη της Δραπετσώνας θα ζει ο νέος δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας

.
Μια ματιά στα ΕΣΟΔΑ:

Όπως φαίνεται από τις εισηγήσεις των υπηρεσιών του νέου καλλικρατικού δήμου τα αναμενόμενα έσοδα του δήμου από δημοτικά τέλη θα ανέλθουν στα 14 εκ. ευρώ εκ των οποίων τα 4,6 εκ. ευρώ προέρχονται από τη δημοτική ενότητα Δραπετσώνας και τα 9,4 εκ. ευρώ προέρχονται από τη δημοτική ενότητα Κερατσινίου, ισχύει δηλαδή η σχέση ένα προς δύο 1:2
.
Από τα 4,6 εκ. ευρώ της Δραπετσώνας, το 1 εκ. ευρώ περίπου προέρχεται από τις κατοικίες δηλαδή ποσοστό 22% περίπου του συνόλου προέρχεται από τους δημότες (οι μεγάλες βιομηχανίες συνεισφέρουν στη Δραπετσώνα πάνω από 3 εκ. ευρώ ποσοστό κοντά στο 75%)
Από τα 9,4 εκ. ευρώ του Κερατσινίου, τα 5,5 εκ. ευρώ προέρχονται από τις κατοικίες, δηλαδή ποσοστό περίπου 58% ) οι μεγάλες βιομηχανίες συνεισφέρουν στο Κερατσίνι λιγότερο από 2 εκ. ευρώ ποσοστό κοντά στο 21%)
.
Και μόνο τα παραπάνω νούμερα δείχνουν τουλάχιστον τα εξής:
1.- Ο βασικός αιμοδότης και χρηματοδότης του νέου καλλικρατικού δήμου είναι η Δραπετσώνα με τα μεγάλα εργαστάσιά της που φορολογούνται με 5-.πλάσιο των κατοικιών τέλος. Στο Κερατσίνι οι κατοικίες (και συνεπώς οι κάτοικοι) είναι πολλές και τα έσοδα του δήμου προέρχονται από αυτούς.
2.- Στη Δραπετσώνα ο δήμος στηριζόταν οικονομικά στα έσοδα από το μεγάλο κεφάλαιο ενώ στο Κερατσίνι στηριζόταν στα έσοδα από τα φτωχά στρώματα του πληθυσμού.
3.- Οι μέχρι τώρα δημοτικές αρχές της Δραπετσώνας αποδείχτηκαν όλες μαζί κατώτερες των περιστάσεων αφού με τέτοιο "θησαυρό" στα χέρια τους κατάφεραν να έχουν χρέη. Ο Ρέντης, που είναι μια αντίστοιχη με τη Δραπετσώνα περίπτωση, έχει περισσεύματα αρκετών εκ. ευρώ.
.
Μια ματιά στα ΕΞΟΔΑ
.
Από τα προβλεπόμενα έξοδα 14 εκ. ευρώ (στον λογαριασμό των ανταποδοτικών τελών) τα 6,9 εκ. ευρώ αφορούν σε προμήθειες, συντηρήσεις κλπ. που είναι κοινά έξοδα των δύο πρώην δήμων που δεν μπορούν να διαχωριστούν τώρα. Τα υπόλοιπα 7,1 εκ. ευρώ αφορούν σε δαπάνες μισθοδοσίας των δημοτικών υπαλλήλων των υπηρεσιών καθαριότητας. Αυτή φαίνονται ξεχωριστά ανά δημοτική ενότητα. Βλέπουμε λοιπόν ότι:
Από τα 7,1 εκ. ευρώ μισθοδοσιών το 1,1 εκ. ευρώ αφορά σε εργαζόμενους της υπηρεσίας καθαριότητας της Δραπετσώνας και τα 6 εκ. ευρώ σε εργαζόμενους της υπηρεσίας καθαριότητας Κερατσινίου, δηλαδή η αναλογία 1:6 του πληθυσμού, τηρείται και στο προσωπικό.

Η Δραπετσώνα με το 1/7 των εξόδων του νέου δήμου (στον λογαριασμό καθαριότητας) καλύπτει το 1/3 των εσόδων του λογαριασμού αυτού, δηλαδή ΤΡΙΠΛΑΣΙΟ ΠΟΣΟ. Το 1/7 των εξόδων για μισθοδοσίες δίνει αναλογία 1:6 ενώ το 1/3 των εσόδων από δημοτικά τέλη δίνει αναλογία 1:2, άρα η αναλογία εσόδων προς έξοδα είναι 3:1 δηλαδή η Δραπετσώνα πληρώνει ΤΡΙΠΛΑΣΙΑ από το Κερατσίνι.
ΣΗΜ.: Δεν λέμε "ο Δραπετσωνίτης" (αυτός πληρώνει κάτι ελάχιστα μικρότερο) αλλά "η Δραπετσώνα" συμπεριλαμβάνοντας το σύνολο των πόρων της δημοτικής ενότητας.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: