Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής διαβούλευσης για Ανάπλαση-ΟΛΠ και ΓΠΣ συνεδρίασε και έθεσε τα ερωτήματα

.
Συνεδρίασε στο δημαρχείο Κερατσινίου η επιτροπή διαβούλευσης που είχε συσταθεί με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 19-1-2011 με στόχο να διαμορφώσει θέσεις και να ετοιμάσει εισήγηση για την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής που θα συνέλθει την Παρασκευή 28-1ώστε να συνεδριάσει ξανά επί του θέματος το ΔΣ τη Δευτέρα 31-1-2011. Αυτές οι ημερομηνίες είχαν καθοριστεί στο ΔΣ της 19-1-2011 αλλά όπως προέκυψε από τη σημερινή συζήτηση οι προθεσμίες του ΟΡΣΑ δεν είναι πλέον ασφυκτικές επομένως μπορεί αυτό το πρόγραμμα να ξεχειλώσει κάπως χωρίς πρόβλημα.
.
Στη σημερινή συνεδρίαση οι τοποθετήσεις ήταν γενικές αρχικά και εξειδικεύτηκαν στη συνέχεια. Για να μην κουράζω με λεπτομέρειες θα σημειώσω την κατάληξή τους. Γενικώς το σχέδιο του ΟΛΠ για την Πολιτιστική Ακτή είναι επιθυμητό και αποδεκτό. Η αποδοχή αυτή συνοδεύεται από τις επισημάνσεις:

Α.- ότι θεσμικά ο ΟΛΠ πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη του δήμου για τέτοιους σχεδιασμούς και δεν νομιμοποιείται πολιτικά να προχωρά σε τέτοιες εξαγγελίες χωρίς την προηγούμενη συνεννόηση και συνεργασία του με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και

Β.- ότι αμφισβητείται η δικαιοδοσία του ΟΛΠ να προχωρά σε έργα πέρα από καθαρά λιμενικές δράσεις έστω και μέσα στη λιμενική ζώνη που του έχει παραχωρηθεί για λιμενικές δραστηριότητες μόνο.
.
Πέρα από τα παραπάνω όμως, εκείνο που φάνηκε να είναι αδιαπραγμάτευτο για όλους τους συμμετέχοντες ήταν η κάθετη αντίθεση σε οποιαδήποτε προσπάθεια που μπορεί να εκδηλωθεί από τον ΟΛΠ στο μέλλον να λιμενοποιηθούν οι ακτές της πόλης μας. Μπορεί να συνοψιστεί η κοινή θέση στα εξής:

Α.- Μας ενδιαφέρει άμεσα η ανάκτηση του θαλασσίου μετώπου από την πόλη και τους κατοίκους της

Β.- Με κανένα τρόπο δεν υποχωρεί ο δήμος από το αίτημα για ελεύθερες ακτές.

Η επιτροπή θα συνεδριάσει και αύριο και θα προχωρήσει σε κατάρτιση κειμένου σχετικού με τα παραπάνω

Ακόμη συζητήθηκε και το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Όπως αναφέρθηκε στην Επιτροπή ο ΟΡΣΑ και ο Δήμος (ο Πολύζος και ο Τζανής δηλαδή) συμφώνησαν να αναβληθεί για 5 περίπου μήνες η ανάρτηση πινάκων κλπ. που επέβαλαν να ληφθεί η απόφαση του ΔΣ άμεσα.
Ο Δήμος θα προχωρήσει σε δύο μελέτες, μια από το Πολυτεχνείο για ολόκληρη την παραλιακή ζώνη Δραπετσώνας-Κερατσινίου και μία από μελετητές για το ΓΠΣ και των δύο δήμων.
Ακούστηκαν οι απόψεις των διαφόρων που μετείχαν αλλά δεν χρειάστηκε να ληφθεί καμιά απόφαση αφού το θέμα μετατέθηκε για πολλούς μήνες μετά (τουλάχιστον 5 αλλά ίσως και δεκαπέντε)
Έβαλα το θέμα αν ο ΟΡΣΑ είναι ακόμη αρμόδιος για το ΓΠΣ καθώς πιστεύω ότι μετά τον Καλλικράτη η αρμοδιότητα αυτή μεταβιβάστηκε στους Δήμους ή τις Περιφέρειες. Σε μια τέτοια περίπτωση το νέο νομικό πλαίσιο θα βγάζει τον ΟΡΣΑ έξω από το παιχνίδι. Δεν ξέρω αν η εξέλιξη αυτή είναι καλή γιατί βλέπω στον Δήμο να θέλουν τσιμεντοποίηση (είναι όλοι οι παλιοί υπέρ του 2,6) και ελάχιστοι να θέλουν τη μείωση του συντελεστή σε 2,0. Δηλαδή αν η πόλη μείνει στα χέρια μας θα την κάψουμε!
.
Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν: Χρονόπουλος, Δατσέρη, Κουλούκης, Τσιρίδης, Ζούπης, Μπαρμπαγιάννη, Μπεάζογλου, Ι.Τζανής, Θεοδωρακάκης, Δημόπουλος, Σταθάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: